گلو درد

گلو درد استرپتوکوکی چیست؟

گلو درد استرپتوکوکی چیست؟

گلو درد یکی از مشکلات شایع به خصوص در کودکان است. عامل اصلی گلودرد، سرماخوردگی و سایر ویروس های مشابه است. آلودگی هوا، دود سیگار و مواردی از این قبیل نیز می توانند باعث گلودرد شوند.
اما گلودرد استرپتوکوکی متفاوت است و عامل ایجاد کننده آن نوعی باکتری است. گلودرد استرپتوکوکی باید حتما به درستی درمان شود زیرا در صورت عدم درمان به موقع می توند بیمار را با مشکلات جدی مواجه کند.

گلودرد استرپتوکوکی چیست و چگونه ایجاد می شود؟

گلو درد استرپتوکوکی نوعی عفونت در ناحیه گلو و لوزه هاست. عامل این بیماری نوعی باکتری به نام استرپتوکوک گروه A می باشد. بیماری می تواند از فرد بیمار به سایر افراد سرایت کند. مانند سایر عفونت ها این بیماری از طریق تماس نزدیک با فرد بیمار منتقل می شود. هنگامی که فرد بیمار عطسه یا سرفه می کند ذرات بزاق وی که آلوده به باکتری هستند در محیط پخش می شوند و روی اشیای نزدیک می نشینند. اگر فرد سالم به این اشیا دست زده و سپس دست آلوده خود را به چشم ها، بینی و یا دهان خود بزند باکتری عامل بیماری وارد بدن او شده و وی را بیمار می کند. همچنین استفاده از وسایل شخصی بیمار مانند حوله و لیوان نیز می تواند منجر به انتقال بیماری شود.

گلودرد استرپتوکوکی بیشتر در کودکان و نوجوانان مشاهده می شود اما بزرگسالان هم می توانند به این بیماری مبتلا شوند.

علائم این بیماری کدامند؟

مهم ترین علامت این بیماری گلودرد می باشد. همان طور که قبلا نیز ذکر شد سرماخوردگی و سایر بیماری های ویروسی مثل آنفولانزا نیز می توانند باعث گلودرد شوند اما گلودرد در بیماری های ویروسی اغلب با آبریزش همراه است.

بیشتر بخوانید:درمان ساده برای سرماخوردگی و آنفولانزا

گلودرد استرپتوکوکی به سرعت پیشرفت کرده و گلوی بیمار متورم و درد ناک شده و بلع نیز در آنها به سختی و همراه با درد می باشد.

سایر علائمی که در گلودردهای استرپتوکوکی ممکن است مشاهده شوند عبارتند از:

تب 38.3 درجه یا بالاتر- لوزه های متورم و قرمز- وجود لکه های سفید بر روی لوزه ها- وجود نقاط قرمز کوچک بر روی سقف دهان- بی اشتهایی- دل درد- سردرد- تهوع و استفراغ- راش های پوستی
در صورت وجود این علائم حتما به پزشک مراجعه کنید .

گلودرد استرپتوکوکی چگونه تشخیص داده می شود؟

مطمئن ترین روش برای تشخیص گلودرد استرپتوکوکی از گلودرد ویروسی انجام آزمایش و کشت است. این آزمایش به دو صورت انجام می گیرد:

تست سریع تشخیص استرپتوکوک

در این تست پزشک با استفاده از یک سوآب کمی از مخاط روی بخش انتهایی گلو را برداشته سپس توسط کیت مخصوص آن را آزمایش می کند. این تست حداکثر 20 دقیقه زمان نیاز دارد. اگر نتیجه تست مثبت باشد یعنی استرپتوکوک در آن ناحیه وجود دارد بنابراین پزشک برای بیمار آنتی بیوتیک تجویز می کند. اما چنانچه نتیجه تست منفی باشد پزشک نمونه را برای بررسی بیشتر و دقیق تر به آزمایشگاه می فرستد . این آزمایش نیازمند زمان بیشتری می باشد.

کشت مخاط گلو

در این روش بخشی از مخاط گلوی بیمار به کمک سوآب برداشته شده و روی یک پلیت مخصوص مالیده شده ودر شرایط مخصوصی نگهداری می شود. چنانچه مخاط آلوده به استرپتوکوک باشند باکتری ها روی ظرف مخصوص رشد کرده و تست مثبت می شود. این روش حداقل به 2 روز زمان نیاز دارد اما یک روش مطمئن و قطعی برای تشخیص بیماری محسوب می شوند.

درمان گلودرد استرپتوکوکی

درمان این بیماری استفاده از آنتی بیوتیک مناسب است. درمان حدودا 10 روز به طول می انجامد. درمان این نوع گلودرد علاوه بر اینکه بسیار لازم و ضروری است و از ایجاد عوارض ثانویه پیشگیری می کند، باعث می شود علائم بیماری سریعتر بهبود یابند. دارو را سر وقت و با دوز دقیق به بیمار بدهید. به هیچ عنوان دارو را زودتر از موعد قطع نکنید حتی اگر علائم بیماری بهبود پیدا کرده باشند. این کار باعث عود مجدد بیماری می شود. در صورت سابقه حساسیت به هر نوع آنتی بیوتیک به پزشک اطلاع دهید. دقت کنید که آنتی بیوتیک ها بر روی ویروس ها هیچ تاثیری ندارند. بنابراین مصرف آنتی بیوتیک ها در صورت بروز گلودرد ویروسی هیچ گونه تاثیری در بهبودی بیمار نداشته و فقط منجر به مقاومت باکتری ها در برابر آنتی بیوتیک ها می شود.

نکاتی در مورد  درمان بیماری

برای کنترل و بهبود علائم بیماری می توانید علاوه بر درمان آنتی بیوتیکی به صورت همزمان از درمان های زیر نیز استفاده کنید:
– غرغره آب نمک رقیق با آب ولرم انجام دهید.
– برای کنترل درد و تب می توانید از داروهایی مانند استامینوفن و ایبوپرفن استفاده کنید. به هیچ عنوان به کودکان و نوجوانان آسپرین ندهید زیرا ممکن است باعث یک مشکل نادر و خطرناک به نام سندروم ری شود.
– از قرص های مکیدنی مناسب برای گلودرد استفاده کنید. البته دقت داشته باشید استفاده از قرص های مکیدنی در کودکان زیر 4 سال ممنوع است.
– مایعات گرم مانند چای کم رنگ بنوشید.
– استراحت کافی داشته باشید.

چطور از انتشار بیماری جلوگیری کنیم؟

اجازه ندهید کودک تا زمانی که تب دارد به مدرسه برود. بهتر است تا زمانی که تب دارید یا حداقل 24 ساعت پس از مصرف آنتی بیوتیک از منزل خارج نشوید. سایر نکاتی که لازم است رعایت شوند عبارتند از:
-لوازم شخصی و ظروف فرد بیمار باید از بقیه جدا باشند.
-به بیمار تاکید کنید هنگام عطسه و سرفه بینی و دهان خود را با دستمال و یا حتی آستین خود بپوشاند.
-سایر افرادی که در منزل هستند باید مرتب دست های خود را با آب و صابون بشویند و یا از پاک کننده های الکلی استفاده کنند.

بیماری های ثانویه احتمای ناشی از گلودرد استرپتوکوکی

خوشبختانه امروزه به دلیل وجود روش های دقیق تشخیص و آنتی بیوتیک های مناسب برای درمان گلودرد استرپتوکوکی بیماری های ثانویه ناشی از آن کمتر مشاهده می شوند. اما چنانچه گلودرد استرپتوکوکی به موقع و به درستی درمان نشود منجر به مشکلات و بیماری های بسیار جدی می شود.

چند مورد از مهمترین آنها عبارتند از:

– عفونت لوزه ها و سینوس ها
– تب روماتیسمی که می تواند به قلب ، مغز و مفاصل آسیب بزند.
– نوعی بیماری کلیوی به نام گلومرونفریت

بنابراین درمان آنتی بیوتیکی گلودرد استرپتوکوکی بسیار لازم و ضروری است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *